Ekonomičnost javne rasvjete

Financijski stabilna naselja i jedinice lokalne samouprave u mogućnosti su optimizirati troškove rasvjete.

Siromašni redovito plaćaju skuplje jer se najjeftinija nabava rasvjetnih rješenja najčešće otplaćuje skupim troškovima korištenja takve rasvjete. Unatoč tradicinalnom fokusu na cijenu nabave, ukoliko se financijske resurse promatra na godišnjoj razini, godišnja razdioba osnovnih elemenata troškova rasvjete je slijedeća:
- Investicija …… 35%
- Energija ……. 55%
- Održavanje …… 10%

Globalni trenodvi ukazuju da će trošak energije u budućnosti početi zauzimati i veći udio od današnjega.

Philips je vodeći svjetski proizvođač vrhunske kvalitetne rasvjete visoke energetske učinkovitosti. Kombinacijom maksimalne učinkovitosti žarulje, predspoja i optike svjetiljke postižu se uštede energije u odnosu na rasvjetne sustave sa tehničkim rješenjima iz 90-ih godina prošlog stoljeća od barem 40%. Kombinacijom tehnologije žarulje i kučišta svjetiljke postižu se uštede održavanja također od 30 do 50%.

S obzirom da je u Hrvatskoj instaliran veliki broj svjetiljki koje koriste tehnologiju iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća ili su štoviše i same toliko stare, u praksi je u Hrvatskoj lako moguće dostići energetske uštede i do 60%.

Raspoložive uštede na energiji i održavanju na godišnjoj razini kreću se između 25% i 50% odnosno dominantno ili u potpunosti opravdavaju trenutnu zamjenu postojeće rasvjete čak i ne uzimajući u obzir njen preostali radni vijek. Periodi povrata investicije u suvremenu javnu rasvjetu kreću se od 3 godine u ekstremno povoljnim situacijama do 10 godina u vrlo nepovoljnim situacijama.

Funkcija javne rasvjete

Ekonomičnost javne rasvjete
Ekološka prihvatljivost jave rasvjete

Nema komentara:

Objavi komentar