Prvi hrvatski električni automobil – Dok-ing XD

Sredinom 2010. zagrebačka tvrtka Dok-ing mogla bi započeti sa serijskom proizvodnjom prvog domaćeg automobila, 260 cm dugačkog dvosjeda na struju

Ponos domaće autoindustrije, dosad isključivo orijentirane na proizvodnju dijelova, uskoro bi mogao postati gradski mališan kodnog imena XD, čije izrade se hrabro prihvatila zagrebačka tvrtka Dok-ing, u svijetu poznata po izradi vrhunskih strojeva za razminiranje.


Gotovo senzacionalno zvuči informacija da će prototip pokretan elektromotorom i baterijama nove generacije od litij-željezo-fosfata biti spreman za vožnju već krajem 2009., nakon čega će samo o novcu ovisiti kad će se krenuti i u serijsku proizvodnju.

Priča bi trebala ozbiljno zanimati i državne institucije, jer Dok-ing proizvodnju 260 cm dugačkog gradskog dvosjeda u cijelosti namjerava zadržati u Hrvatskoj i tako zaposliti niz kooperanata.


Tvrtka Tema iz Pule već je razvila prikladne elektromotore (45 kW, 600 Nm) koji će se ugrađivati u prednje kotače (2 elektromotora ukupne snage 90kW/120 KS). Osim toga, posao izgradnje šasije dogovoren je s Eko-Međimurjem, dok bi dio proizvodnje trebao obavljati i zavod za energetsku i procesnu opremu TPK.

Zbog višegodišnjeg iskustva u proizvodnji dijelova za autoindustriju, novi posao se smiješi i drugim tvrtkama, a jedino što se planira uvoziti su baterije, u čiji razvoj bi bilo nerazumno ulagati. Riječ je o najskupljem dijelu svakog elektromobila, zbog čega se uz skupe litij-ionske baterije planira ugradnja i znatno jeftinijih olovnih.



Ovisno o izabranim baterijama i željenoj autonomiji te opremi konkretnog modela, kretat će se i cijena. Trenutno je letvica postavljena visoko i cilja se na cijenu od 10.000 eura, što nije neizvedivo uz određene subvencije za zelena vozila, poznate u zapadnom svijetu.

Hrvatski električni automobil
.:. Banke odbile kreditirati hrvatski električni auto, 4. ožujka 2010.
.:. Prvi hrvatski električni automobil – Dok-ing XD, 15. veljače 2010.
.:. Prvi hr-elektroauto sisački je dizajn, 15. veljače 2010.

4 komentara:

  1. ma autić je super smo mislim da je cijena malo previsoka ako se cilja na domaće tržište

    OdgovoriIzbriši
  2. stjepan marijanović17. veljače 2010. u 08:57

    prekrasno samo mislim da je cijena previsoka ako se cilja na domaće kupce

    OdgovoriIzbriši
  3. fantastično!!! samo kada bi birokracija dopustila ove automobile na cestu! ali, ako se pojave, ja sam jedan koji ga sigurno kupuje!!! jedva čekam dan kada obiteljski auti na struju budu vozili cestama...

    OdgovoriIzbriši
  4. istina, cjena je malo veca... ali ako gledamo nas standard i uvjete mogli bi kupovati samo plasticne aute za djecu, ni jedan auto nam nebi bio dovoljno male cjene....ovako cemo barem davati novce nasoj kompaniji

    OdgovoriIzbriši